MikroPC.net/mobile
su 23.02.2020

Mobiiliversio
Etusivu | It-uutissähkeet | Tuoteuutiset | Kolumni | Keskustelu | Posti

Kaikki palvelut: www.mikropc.net


Krakkerit lävistivät Spotifyn salasanasuojauksen

MikroPC.net  : to 05.03.2009  klo 14:03

Krakkeriryhmä pääsi käsiksi musiikkipalvelu Spotifyn käyttäjätietoihin viime vuoden puolella.

Spotifyn virallisen blogin mukaan krakkeriryhmä onnistui jo joulukuussa käyttämään palvelun protokollassa olevaa bugia salasanojen nopeaan testaamiseen. Bugin ansiosta on mahdollista, että hakkerit pääsivät käsiksi esimerkiksi salasanoihin, syntymäaikoihin ja laskutustietoihin.

Spotify kuitenkin vakuuttaa luottokorttitietojen olevan turvassa ulkopuolisella palveluntarjoajalla. Hakkeroidut tiedot ovat yksittäisten käyttäjien, eikä koko tietokanta ole joutunut vaaraan.

Yhtiö paikkasi bugin jo 19. joulukuuta 2008, joten vaarassa ovat vain sitä ennen kirjautuneet käyttäjät.

Juho Pentikäinen

« Takaisin etusivulle

Nyt voit jakaa sairautesi Googlen kautta

MikroPC.net  : to 05.03.2009  klo 13:29

Hakujätti Google avasi eilen uuden palvelun terveystiedoille.

Perusajatuksena Google Healthissa on jakaa terveystietoja henkilöille, jotka niitä tarvitsevat, kuten omaisille ja lääkäreille.

”Pari vuotta sitten isäni sai pienen sydänkohtauksen. Saavuin paniikissa toimivalle ensiapuosastolle, enkä osannut vastata mitä lääkitystä hän käyttää”, kertoo Googlen tuotehallinnan johtaja Sameer Samat Googlen virallisessa blogissa.

Käytännössä käyttäjät voivat kirjata terveystietojaan palveluun ja sen jälkeen jakaa tietonsa. Palvelu lähettää sähköpostissa linkin tietojen vastaanottajille, jolloin vastaanottaja pääsee näkemään tietoja 30 päivän ajan.

Google lupaa, että linkki toimii vain 30 päivän ajan, eikä toimi jos sen lähettää esimerkiksi uudelleen. Pikatestissä linkki ei kuitenkaan toiminut.

Juho Pentikäinen

« Takaisin etusivulle

Ascii ei enää riitä domaineissa

MikroPC.net  : to 05.03.2009  klo 11:52

Kohta domaineja saa kyrillisillä, kiinalaisilla ja arabialaisilla kirjaimilla

Kiinan-, venäjän- ja arabiankieliset verkkosivut saavat piakkoin myös omalla merkistöllä kirjoitetut domain-osoitteet.

Tällä hetkellä domaineja on saatavilla vain ascii-merkistöllä, jotka rajoittuvat yleisimpiin länsimaisiin merkkeihin. Domain-nimistöä hallinnoiva Icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) aikoo laajentaa käytettävissä olevaa merkistöä.

Tällä hetkellä Icann testaa laajennettua merkistöä 11 pilottisivustolla, joissa urleja on käytössä arabialaisilla, kiinalaisilla, kreikkalaisilla, japanilaisilla, venäläisillä ja muilla yleisillä merkistöillä. Kaikista maailman merkistöistä mukana ovat useimmat, mutteivät kaikki.

Englanti on hankalaa

”Monet verkkosivut on jo kirjoitettu useilla ascii-merkistöön kuulumattomilla merkistöillä. Näille käyttäjille verkko- ja sähköpostiosoitteiden kirjoittaminen englanniksi on este”, kertoi Icannin edustaja Kim Davies.

Käytännössä linkin http://-osa on kuitenkin aina ascii-merkistöllä, mutta suunnitelmien mukaan sitäkään ei tarvitse kirjoittaa itse, vaan selain liittää etuliitteen käyttäjän puolesta.

Lisäksi Icann suunnittelee uusia domaineja. Tällä hetkellä pankit ovat saamassa oman .bank-domainin. Myös useat suuret kaupungit himoitsevat omia domaineita. Luultavasti tulevaisuudessa nähdään sellaisia päätteitä kuten .paris, .nyc ja .berlin.

Icannin suunnitelmien mukaan merkistön laajennus tapahtuisi jo tämän vuoden aikana.

Juho Pentikäinen, IDG

« Takaisin etusivulle

Microsoft yllättää: Windows 7:n saa ilman IE:tä

MikroPC.net  : to 05.03.2009  klo 11:20

Ohjelmistojätti Microsoft tarjoaa ensimmäistä kertaa vuoden 1997 jälkeen mahdollisuutta asentaa Windows-käyttöjärjestelmä ilman Internet Explorer –selainta.

Windows 7 –käyttöjärjestelmästä leviävän piraattiversion asennusvalikossa on vaihtoehtona asentaa paketti kokonaan ilman Internet Explorer 8 –selainta, kertovat bloggaajat Chris Holmes ja Bryant Zadegan.

Bloggaajien arvion mukaan IE:n poistaminen voi olla seurausta EU:n ja Yhdysvaltojen vaatimuksista poistaa selaimen kiinteä liittäminen käyttöjärjestelmään.

Microsoft liitti selaimensa Windows-käyttöjärjestelmään kammetakseen kilpailevan Netscapen selainmarkkinoilta vuonna 1997. Liike onnistui verrattain hyvin, sillä nykyisin noin 70 prosenttia surffaajista käyttää lautanaan Internet Explorerin jotain versiota.

Vain ajotiedosto poistuu

Microsoft on kuitenkin jättänyt poistamisen hieman vaillinaiseksi. Zadeganin mukaan ruksin poistaminen IE8:n kohdalta estää ainoastaan selaimen ajotiedoston asentamisen. Kaikki muut tiedostot asentuvat koneelle kuten ennenkin.

Zadeganin mukaan ruksin poistamisen jälkeen Windows 7 myös käynnistää itsensä useita kertoja. Tämä viittaisi siihen, että Windows järjestelee IE:hen liittyviä toimintoja uusiksi taustalla toisille sovelluksille.

Ominaisuus löytyy Windows 7:n versiosta 7048. Versiota ei ole virallisesti julkistettu, mutta se leviää internetissä piraattiversiona.

Juho Pentikäinen, IDG

« Takaisin etusivulle

Musiikkivideot saavat oman sivuston

MikroPC.net  : to 05.03.2009  klo 10:39

Videopalvelu YouTuben omistaja hakuyhtiö Google ja levy-yhtiö Universal Music Group neuvottelevat uudenlaisen musiikkivideokeskuksen perustamisesta, kertoo Wall Street Journal.

Lehden tietojen mukaan tavoitteena olisi levittää Universalin videosisältöä keskuksen kautta muille verkkosivustoille. YouTuben rooli keskuksessa olisi teknologian ja myyntituen tarjoaminen.

Vevo-työnimellä kulkevan keskuksen perustamisesta on WSJ:n lähteiden mukaan neuvoteltu viime vuodesta alkaen. Yhteistyön taloudelliset yksityiskohdat ovat edelleen kuitenkin auki.

Musiikkivideot kuuluvat YouTuben suosituimpiin videoihin, ja uuden keskuksen avulla molemmat yhtiöt pyrkivät saamaan niistä suuremman tulovirran. Tavoitteena on tuoda videot paremmin esille ja myydä niiden yhteyteen kalliimpia mainoksia.

YouTuben ja levy-yhtiöiden välit ovat viime aikoina olleet kiristymään päin, sillä molemmilla osapuolilla on paineita ansaita enemmän musiikkivideoista. Esimerkiksi Warner Music veti joulukuussa videosisältönsä pois palvelusta, kun yhtiöt eivät päässeet yhteisymmärrykseen lisenssisopimuksen uusimisesta.

Universal ja YouTube kieltäytyivät kommentoimasta WSJ:n tietoja. Myös se, neuvotteleeko Google muidenkin levy-yhtiöiden kanssa vastaavista sopimuksista, on edelleen hämärän peitossa.

Heikki Siljamäki, Tietoviikko

« Takaisin etusivulle

Microsoft parantaa Windows 7:n kryptausta

MikroPC.net  : to 05.03.2009  klo 10:37

Ohjelmistojätti Microsoft on kertonut lisätietoja tulevan Windows 7 -käyttöjärjestelmän yrityskäyttöön suunnitelluista erityisominaisuuksista. Yritysominaisuudet liittyvät esimerkiksi etäkäyttömahdollisuuksiin, tiedon suojaamiseen ja sovellushallintaan.

Suojauspuolella uusi käyttöjärjestelmä laajentaa BitLocker-kryptauksen koskemaan myös tietokoneeseen liitettyjä usb-muisteja. Tämän BitLocker To Go -toiminnon uskotaan hankaloittavan krakkereiden pääsyä yritysten omiin tietoihin.

Etäkäytön helpottamiseksi Windows 7:ään on sisällytetty parikin uutta toimintoa. DirectAccess-toiminto mahdollistaa suojatun yhteyden yritysverkkoon ilman, että käyttäjän tarvitsee muodostaa erillistä vpn-yhteyttä (virtual private network). Branch Office Caching -toiminnon puolestaan pitäisi nopeuttaa sivutoimistojen käyttäjien pääsyä intranetissä tai erillisellä tiedostopalvelimella sijaitseviin tiedostoihin.

Sovellushallintaan tuleva Windows sisältää AppLocker-toiminnon, jonka avulla tietohallinto-osastot voivat määrittää tarvittaessa skriptitasolla, mitä sovelluksia käyttäjät voivat asentaa koneille.

Microsoftin odotetaan julkaisevan Windows 7 -käyttöjärjestelmän tämän vuoden loppupuoliskolla.

Heikki Siljamäki, Tietoviikko, IDG

« Takaisin etusivulle

Acer: Älypuhelimista tulee ilmaisia

MikroPC.net  : to 05.03.2009  klo 10:34

Tietokonevalmistaja Acer uskoo älypuhelimien olevan tulevaisuudessa niin halpoja, että operaattorit jakavat niitä asiakkailleen ilmaiseksi.

Acerin puhelindivisioonan johtaja Aymar de Lencquesaing esitteli Hannoverin puhelinmessuilla uusia älypuhelinmallejaan. Valmistaja julkisti kaksi valmista Windows Mobile -mallia, mutta vilautti myös kahta tulevaisuuden luuria, joiden on tarkoitus olla niin halpoja että asiakkaat saavat ne ilmaiseksi.

Tarkempia tietoja puhelimista ei vielä ole tarjolla. De Lencquesaingin kädessä pyörähtäneissä kahdessa prototyypissä oli kuitenkin iso näyttö ja laaja, pyöreä joypad-tyylinen ohjaus.

Juho Pentikäinen, IDG

« Takaisin etusivulle

Nvidia suunnittelee omaa x86-prosessoria

MikroPC.net  : to 05.03.2009  klo 09:38

Näytönohjainvalmistaja Nvidia suunnittelee tosissaan sirujätti Intelin varpaille hyppäämistä. Nyt Nvidia aikoo rakentaa halvan x86-prosessorin.

Jo aiemmin Nvidia on pomppinut Intelin hiekkalaatikolle esimerkiksi Ion-piirisarjalla ja integroidulla Tegra-sirulla, joka sisältää Arm-prosessorin ja GeForce-grafiikkapiirin. Nvidian uusi x86-siru on tarkoitettu halpoihin kannettaviin laitteisiin kuten miniläppärit.

”Tegra on täydellinen tietokone yhdellä sirulla. Markkinat haluavat äärimmäisen vähävirtaisen, erittäin pienen, mutta todella tehokkaan sirun”, kertoi Nvidian sijoittajasuhteista vastaava johtaja Michael Hara Morgan Stanley teknologiakonferenssissa tiistaina.

Nvidia ei ole vielä päättänyt aikooko se suunnitella ja valmistaa sirun itse. Yhtiön tiedottaja kertoi eri vaihtoehtojen olevan vielä avoimia.

Nvidian ja Intelin välinen kilpailu on tällä hetkellä käymässä hyvin jännittäväksi. Intel aloitti hiljattain erilaisten grafiikkaominaisuuksien lisäämistä siruihinsa. Vastaavasti Nvidia on hyökkäämässä grafiikkapuolelta myös prosessorivalmistajaksi.

X86-arkkitehtuuri on alkujaan Intelin kehittämä prosessoriarkkitehtuuri, jota käyttävät nykyisin useat siruvalmistajat. Arkkitehtuuri on yleisesti käytetty pc-tietokoneissa ja myös useissa sulautetuissa järjestelmissä.

IDG

Juho Pentikäinen

« Takaisin etusivulle

Facebook uudistaa ensi viikolla

: to 05.03.2009  klo 08:48

Verkkoyhteisö Facebook uudistaa toimintojaan ensi viikon puolessa välissä.

Suurimmat uutuudet ovat syötteiden suodattaminen sekä videoiden ja valokuvien lisääminen statuslaatikkoon. Facebook piti aiheesta tiedotustilaisuuden eilen ja kertoi uudistusten olevan käyttäjien toivomia.

Suodatuksella voi esimerkiksi sulkea rasittavan ”kaverin” syötteet kokonaan näkyvistä tai rajata näkyvät syötteet vain perhepiiriin.

Suodattaminen on mahdollista myös syötteen tyypin mukaan. Käyttäjä voi esimerkiksi päästää läpi vain video- ja kuvasyötteet.

Lisäksi status-laatikko poistuu nykymuodossaan ja saa tilalle julkaisulaatikon (Publisher Box). Tuntemuksiaan voi tulevaisuudessa ilmaista myös kuvin ja videoin.

Juho Pentikäinen

« Takaisin etusivulle

Iphone sai Kindlen

MikroPC.net  : to 05.03.2009  klo 08:14

Verkkokirjakauppa Amazon.com julkisti eilen e-kirjanlukija Kindlestä iPhone-version.

Sovelluksella on mahdollista lukea Amazon.comista ostettuja sähkökirjoja kuten varsinaisella Kindle 2 –lukijallakin.

Jippo piilee whispersync-ominaisuudessa, jolla laitteet muistavat kohdan, johon lukija on kirjassa viimeksi jäänyt. Sovelluksella on siis mahdollista jatkaa kirjaa bussimatkalla samasta kohdasta, kuin mihin on edellisenä iltana jäänyt itse lukulaitteella.

Juho Pentikäinen

« Takaisin etusivulle

Asus julkisti miniläppäriunelman

MikroPC.net  : to 05.03.2009  klo 07:41

Tietokonevalmistaja Asus julkisti eilen uuden, ohuen miniläppäriversion Cebit-tietokonemessuilla Hannoverissa.

Mallinumerolla 1008HA kulkeva laite muistuttaa ulkomuodoltaan Applen uutta läppärimallistoa. Se on ohut, metallinvärinen ja myös näyttö on ulkomuodoltaan samannäköinen.

Laite vaikuttaa houkuttelevalta teknisiltä ominaisuuksiltaan.

10-tuumainen ohukainen on vain 2,5 senttimetriä paksu ja painaa hieman yli kilon. Silti taiwanilaisinsinöörit ovat mahduttaneet läppäriin lähes standardikokoisen (92 prosenttia) näppäimistön, useaa kosketusta ymmärtävän hiirialustan, wlan-yhteyden ja 1,3 megapikselin kameran. Malliin on saatavilla myös 3g-yhteys.

Yhtiö ei julkistanut laitteesta tarkempia teknisiä tietoja, eikä varsinaista julkaisuaikataulua.

Kuvia laitteesta on saatavilla esimerkiksi Legit Reviews -sivustolta.

Juho Pentikäinen

« Takaisin etusivulle

Uutispalvelun materiaalin jatkolevittäminen kielletty. Copyright © 2009 MikroPC.net